Parentshouse Olst-Wijhe-Raalte

rust en ruimte voor kinderen en ouders

In januari 2019 gaan de deuren open van het eerste Parentshouse van Overijssel. Dit Parentshouse staat in Raalte en is bestemd voor inwoners uit de gemeenten Olst, Wijhe en Raalte. Mensen kunnen zich nu al aanmelden voor het Parentshouse. Voorlopig even via deze pagina. Later wordt de aanmelding en informatie geregeld via de landelijke website.

 

Wat is een Parentshouse?

Parentshouses zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders die zich in een echtscheiding situatie bevinden. Als samenwonen niet meer gaat ontstaat vaak een zoektocht naar geschikte woonruimte waarin ook de kinderen welkom zijn. Het doel is om tijdelijk huisvesting te bieden aan ouders die ten gevolge van een scheiding geen woonruimte kunnen vinden in de buurt van hun kinderen. Het resultaat zou moeten zijn dat kinderen minder in angst leven in een huis waarin hun ouders slecht met elkaar samen kunnen leven en de spanningen steeds meer oplopen. Vaak zijn ruzies in zo’n periode aan de orde van de dag. Het Parentshouse biedt plek voor 1 van beide ouders, waar ook regelmatig de kinderen kunnen verblijven en de ouder rustig de echtscheiding kan voorbereiden. Veel ouders kunnen geen woonruimte vinden in de buurt van hun kinderen nadat de beslissing is genomen om te gaan scheiden. Gevolg: gedwongen samen  moeten blijven wonen, ongewenst verder weg wonen, steeds wisselende woonplekken of bankslapen bij familie en kennissen. De slogan luidt: Rust door ruimte voor ouders en kinderen tijdens een scheiding.

Het Parentshouse voor Olst-Wijhe-Raalte is een initgiatief van woningstichting SallandWonen, de gemeente Olst-Wijhe, de gemeente Raalte en De Kern Maatschappelijke Dienstverlening, als onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin. In het Parentshouse bevinden zich vijf wooneenheden (min. 20 m2 per wooneenheid), een gemeenschappelijke keuken en twee badkamers/toiletten. De all-in huurprijzen per wooneenheid zijn tussen de €390,- en €490,- per maand.

 

Kom ik in aanmerking?

Het Parentshouse is bedoeld voor één van de ouders. Kinderen kunnen er logeren. Dit zijn de  selectiecriteria:

  • De aanvrager is in het bezit van een geldig legitimatiebewijs.
  • De aanvrager woont of woonde met zijn gezin/partner in in de gemeente Olst, Wijhe of Raalte.
  • De aanvrager is gescheiden óf gaat scheiden of gaat tijdelijk uit elkaar
  • De aanvrager heeft met ex-partner in de gemeente Olst, Wijhe of Raalte één of meer kinderen. Zowel de aanvrager als de ex-partner heeft de wens dat de aanvrager actief betrokken blijft bij de (opvoeding van de) kinderen.
  • De aanvrager kan de huur opbrengen: Netto inkomsten, ongeveer 2 keer de huur, inclusief g/w/l/wifi.
  • De aanvrager is in staat samen te leven met andere volwassenen en kinderen. De aanvrager is bereid zich in te zetten om het samenwonen succesvol te laten verlopen. De aanvrager is in staat goed met anderen te communiceren.
  • De aanvrager heeft een plan om aan woonruimte te komen, na het aangeboden jaar door het Parentshouse en heeft het voornemen zich daar actief voor in te zetten.
  • De aanvrager is bereid een vorm van begeleiding of hulpverlening op maat te accepteren van de Kern, vanuit het CJG, gedurende de bewoning in het Parentshouse.

De Adviescommissie neemt op grond van de intakegesprekken eigenstandig een besluit over de keuze van de bewoner(s) gebaseerd op de criteria en op eigen inschattingen.

Opmerking: Bij de huur zijn alle verzekeringen inbegrepen. Bewoners moeten wel een eigen inboedelverzekering afsluiten voor eigen spullen die ze meenemen naar het Parenthouse.

 

Hoe meld je je aan?

door een mail te sturen aan Trees Smit: t.smit@stdekern.nl

Je kan ons helpen door alvast deze informatie mee te sturen:

naam, emailadres, telefoonnummer, namen van je kinderen, waar gaan je kinderen naar school en datum waarop je woonruimte nodig hebt.

Na je aanmelding nemen wij contact met jou op voor een intake. Aan de hand van jouw intake wordt besloten of je in aanmerking komt voor een plek in het Parentshouse.

 

informatie:

voor meer informatie over parentshouses: zie http://www.parentshouses.nl/

voor meer informatie over het parentshouse Olst-Wijhe-Raalte: t.smit@stdekern.nl

 

 

 

 

 

Twitter