Wisten niet dat je er gewoon over kunt praten

Yvonne kwam bij het maatschappelijk werk van De Kern. Met Ella had ze een paar gesprekken die haar hielpen bij de kwestie waar ze mee zat. Maar Ella merkte dat Yvonne ook vaak sprak over haar relatie met Hugo. Het stel had vaak ruzie en die kon erg hoog oplopen. Ella vroeg of Hugo een keer mee wilde komen. Hij kwam, hij is blijven komen.

Het hoeft geen ruzie te worden 
Ella stelde vragen, zoals: “Wat verwachten jullie van je relatie?” Daar hadden ze nog nooit over nagedacht, hun antwoorden waren ook verschillend. Ze wisten beiden niet dat je over moeilijke zaken kunt praten. Het was één van de eerste dingen die ze van Ella leerden. Dat je kunt praten zonder ruzie te maken. Later begon Ella over ik-boodschappen. 

Wat zijn dat, ik-boodschappen? 
Yvonne legt het uit: “Ik ergerde mij er vaak aan dat Hugo steeds op zijn telefoon zat te kijken, want dan hoorde hij míj niet eens. Vroeger zei ik dan niks meer, ik wist niet eens wát ik zeggen moest. Toen ik wat meer begon te praten, zei ik bijvoorbeeld: ‘Jij zit ook eeuwig op die telefoon te loeren’. Dat noemen ze een verwijt, nou, Hugo voelde zich dus aangevallen en weer kwam er ruzie van. Van Ella hebben we geleerd dat je het anders kunt aanpakken. Je kunt zeggen: ‘Ik zou het fijn vinden als je wat minder op je telefoon kijkt’. Dat zei ik dus een keer en tot mijn verbazing legde Hugo gelijk zijn telefoon neer. Zonder ruzie! Dat noemen ze een ik-boodschap, omdat je de ander vertelt: ‘dat vind ik'. In plaats van dat je de ander iets verwijt”.

Stoplicht-methode 
Hugo vertelt verder: “Ruzie begint bij ons altijd met iets kleins. Iets waaraan je je ergert en binnen de kortste tijd is het mis. Wij leerden van Ella de stoplicht-methode. Dan ga je even uit elkaar. Het doet er niet toe waarheen, het gaat erom dat je allebei eerst kalmeert. Je gaat dus niet dóór tot het stoplicht op rood staat, maar je stopt bij oranje. Dat was in het begin best moeilijk, want je bent heel opgefokt door die ruzie, en dan moet je ineens ophouden… Maar we kregen het snel onder de knie, en het werkte! Na zo'n pauze konden we normaal met elkaar praten, dan stond het stoplicht weer op groen. Vaak gebruikten we daarna de ik-boodschap. We praten nu meer, én we hebben ook meer interesse in elkaar”.

Kindje 
Yvonne en Hugo kijken ook vooruit: ze hebben een huis gekocht en Yvonne is zwanger van hun eerste kindje. Daardoor wordt het nog belangrijker om zonder ruzie met elkaar om te gaan. 

Hugo besluit: “Als we niet bij Ella waren gekomen, waren we vast uit elkaar gegaan. Eigenlijk zijn we dom geweest, we hadden veel eerder hulp moeten zoeken. Maar eerlijk gezegd weet ik niet of dat toen wel gelukt was. We wisten niet eens dat je ook normaal kunt praten over iets wat je dwars zit. Dat hadden we allebei nooit geleerd. Ik ben blij dat we het nu anders doen".

 

De gebruikte namen in dit interview zijn niet de echte namen van de geïnterviewden. De personen op de foto zijn niet de betrokkenen.

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Of bel ons op 038-4569700 of mail naar : amwstaphorst@stdekern.nl

Vrouw zittend voor groep