“We kunnen nu echt plezier hebben met elkaar”

De moeder van Annemarie (37) had een verstandelijke beperking, haar vader een alcoholprobleem. Zelf heeft zij daar veel psychische klachten door gekregen. Ook haar man had geen gemakkelijke  jeugd. "We hadden dus allebei een ingewikkelde start bij de opvoeding van onze dochter”. 

Nee zeggen 

Mieke was een levendige baby en ontwikkelde zich voorspoedig. Maar Annemarie herinnert zich nog goed dat Mieke als peuter vaak  de grens opzocht tussen wat nog wel kon en wat beslist niet meer. “Daar had ik het heel moeilijk mee, ik werd snel boos op haar, wist niet goed hoe ik het beste kon reageren. Ik had moeite met nee zeggen".  

 

Home Start 

Mieke ging naar school en via gesprekken met de leerkracht kwam Annemarie in contact met Home Start. Een programma dat hulp biedt bij eenvoudige opvoedingsvragen. Eén dagdeel per week komt er een vrijwilliger. Dat is iemand die zelf veel ervaring heeft met opvoeding. Voor het werken met gezinnen heeft hij of zij een training gekregen.  

Annemarie vertelt: "Zo kwam Linda bij ons over de vloer en het klikte meteen. Ze was al wat ouder, dat vond ik fijn. Het leek alsof ik een soort moeder kreeg die mij op een tactische manier raad gaf. Want eigenlijk had ik nooit een echte moeder gehad.  

 

Ze gaf mij zelfvertrouwen 

Annemarie had veel vragen over het stellen van grenzen. Wat mocht Mieke wél en wanneer ging het te ver? “Linda gaf vooral adviezen, dat was natuurlijk heel nuttig, maar het was vooral de manier waaróp zij dat deed. Ze begon  bijvoorbeeld met te zeggen dat ik heel goed omging met Mieke, daarna gaf ze dan een tip waardoor het nóg beter kon. Die manier van hulp bieden heeft mij veel gedaan, het vergrootte mijn zelfvertrouwen”. 

 

Gezelligheid 

De bezoeken van Linda duren nu een half jaar en Annemarie vindt: “Ik heb er zeker meer zelfvertrouwen door gekregen, maar ik kan ook beter de positieve kanten van opvoeden zien. Ik kan de problemen loslaten. En minstens zo belangrijk: ik kan het leuk hebben met mijn dochter, we kunnen nu echt plezier hebben met elkaar”. 

 

Om privacyredenen zijn de naam en de foto gefingeerd

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Of bel ons op 038-4569700 of mail naar : amwstaphorst@stdekern.nl

Vrouw zittend voor groep