Maarten leert nee te zeggen

Maarten hing opgebrand avonden op de bank. Op advies van zijn vrouw belde hij De Kern. “Ik was altijd bezig om het een ander naar de zin te maken. Ik wilde helpen, was bezig met het oplossen van andermans problemen. 'Nee' zeggen deed ik niet, ik ging maar door.” Maarten schaamde zich. Hij was gewend om andermans boontjes te doppen, en nu moest hij hulp zoeken.

“Na een intake en het eerste gesprek, had ik meteen een goed gevoel. Het gesprek verliep vlot en het voelde vertrouwd. In het tweede gesprek kreeg ik de voor mij allesomvattende vraag: wat ik van mijn omgeving verwachtte. Deze vraag was mijn keerpunt. In de vervolggesprekken kwam er steeds weer uit, dat ik te veel met ‘die ander’ bezig was, dat ik mezelf voorbij liep. Ook kwam ik er hierdoor achter dat, als je zelf niet fit bent, je een ander onmogelijk goed kunt helpen. Dat ik daarom eerst voor mijzelf moet zorgen.”

Steviger in mijn schoenen

Maarten (34) is getrouwd, heeft een zoon van 3 en de tweede is op komst. Hij werkt 17 jaar bij dezelfde baas, waar hij zich heeft opgewerkt van stratenmaker tot technisch tekenaar. In de gesprekken met De Kern werd het steeds duidelijker. Eigenlijk was het een soort van 'in de spiegel kijken'. “Je ziet jezelf en de maatschappelijk werker vertelt wat ze bij jou ziet, en hoe dat beeld anders kan. Een manier die mij enorm geholpen heeft. Confronterend, maar ik sta nu veel steviger in mijn schoenen en voel mij sterker.” Op het werk heeft dit enorm geholpen en ook in de familie durft hij nu zijn mening te geven.

Meer energie

Door zijn verandering is hij erachter gekomen dat het niet altijd gemakkelijk is om zijn gevoelens te verwoorden en om met kritiek om te gaan. Hij heeft geen intensieve gesprekken meer nodig om dat te leren. Binnenkort begint hij, op advies van het maatschappelijk werk, met een assertiviteitscursus. Maarten heeft geleerd om soms 'nee' te zeggen tegen anderen en 'ja' tegen zichzelf. “Ik merk dat ik weer meer energie heb voor mijn gezin en voor mijn werk.”

De naam van Maarten is gefingeerd. De persoon op de foto is niet Maarten.

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Of bel ons op 038-4569700 of mail naar : amwstaphorst@stdekern.nl

Vrouw zittend voor groep