Je toont lef als je zegt dat het moeilijk is

“Je kind komt overstuur thuis uit school. Als ouder kun je dan het beste alles uit je handen laten vallen en naar je kind luisteren. Probeer begrip te tonen, zodat de emotie kan bezinken.” Inge Obdeijn (52) is maatschappelijk werkster bij De Kern en begeleidt het ondersteuningsprogramma Triple P (Positief Pedagogisch Programma). Het doel van dit programma is om ouders te helpen hun opvoedingsvaardigheden te verbeteren en een goede band met hun kinderen op te bouwen.

De opvoeding van jezelf leek misschien zo vanzelfsprekend, maar dan krijg je zelf kinderen. Hoe moet dat eigenlijk? Ouders maken onzekere perioden door. Doe ik het wel goed? Is mijn kind nu onhandelbaar en komt dit door mijn rol als opvoeder en hoe doen anderen dit? Vragen waar iedere ouder wel eens mee worstelt. Hoogopgeleiden, bijstandsmoeders, eenoudergezinnen en pleegouders. In 3 bijeenkomsten zitten ze bij elkaar. “Ik zie dat het de ouders kracht geeft dat ze niet de enige zijn. En allemaal willen ze het beste voor hun kind. Tijdens de eerste bijeenkomst merk je al dat de groep er voor elkaar is. Er wordt gemakkelijk gepraat, er heerst saamhorigheid en ze leren anders te kijken naar hun kind.”

Een zucht van verlichting

Kinderen van ouders die meedoen met het Triple P programma vullen ook een vragenlijst in. De belangrijkste vraag is, hoe zij hun ouders zien. “Wij bekijken de antwoorden en kunnen veelal melden dat kinderen best positief naar hun ouders kijken. Dit veroorzaakt vaak een zucht van verlichting bij de ouders. O, zo slecht doe ik het toch niet. Soms komen er ook gevallen naar voren die meer aandacht behoeven. Hier kunnen we dan op inspringen door advies te geven of door te verwijzen. Zo kan veel ellende voorkomen worden.”

Ouders moeten ook goed voor zichzelf zorgen

Inge is zelf ook moeder van 2, zoals ze zelf zegt, 'brave' pubers. Ook is ze schoolmaatschappelijkwerkster. “Opvoeden is niet gemakkelijk en je toont lef om als ouder te zeggen dat je het moeilijk vindt.” Inge stelt zich tot doel om de opvoeding weer leuk te maken. Dat je met plezier je kind met moeilijkheden en onzekerheden kunt bijstaan. “Ik vertel de ouders dat ze ook goed voor zichzelf moeten zorgen. En ik kan ervan genieten als ouders het ‘o ja’ bij zichzelf gaan ontdekken. Dat ze beseffen dat ze het heel goed zelf kunnen en weer in hun eigen kracht komen te staan.”

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Of bel ons op 038-4569700 of mail naar : amwstaphorst@stdekern.nl

Vrouw zittend voor groep