Je kan niet zeggen dat je een beetje moe bent

Aneta kwam met twee kinderen uit Bulgarije naar Nederland. Haar derde dochter werd hier geboren. Ze spreekt nog geen vloeiend Nederlands, maar dat belemmert haar niet om zich krachtig uit te drukken: “Ik leef, ik ben jong en ik wil werken!”

Praktische problemen met grote gevolgen

Aneta kreeg werk in de schoonmaak. Een kopje koffie met een collega liep uit op een goed gesprek: “Zij was al lang in Nederland en zij wist heel veel,” vertelt Aneta. “Voor mijn problemen had zij een idee: het maatschappelijk werk.” De belangrijkste kwestie was het vinden van werk. “Werk is belangrijk,” vindt Aneta. “Maar een sollicitatieformulier is voor mij heel lastig. Hoe moet je inloggen, welke vakjes moet ik aanklikken?” Dat soort zaken heeft ze meer: brieven en formulieren van gemeente, belastingdienst en werk. Praktische problemen met soms grote gevolgen. “Ik kan wel Nederlands praten maar lezen en schrijven is moeilijk.” Aneta kent haar zwakke punten en somt ook de gevolgen op: “Als je de brieven niet goed leest, krijg je geen werk, geen inkomsten, boetes van de sociale dienst, problemen met de belastingdienst, incasso’s en deurwaarders.”

Als er iets is, kunnen we dat oplossen

Maar Aneta gaat er niet zwaar onder gebukt; “ Ik ben nu rustig, geen stress. Ik ben blij met mijn werk en heb een rustig leven.” Voor een belangrijk deel komt dat doordat er overzicht in de brij van problemen. “Ik kan nu rechtdoor.” Met twee handen wijst ze de weg naar voren.

Aneta werkt in een fabriek. “Eylem hielp mij op weg en daar ben ik heel blij mee,” lacht ze. “Het is fijn werk, want je moet er sterk voor zijn en tempo maken.” Ze heeft uitbreiding gekregen met werk in het bedrijfsrestaurant. Ook bij problemen met de Belastingdienst en de gemeente wordt ze geholpen door sociaal juridische dienstverlener Eylem. Binnenkort komt er uitsluitsel over haar probleem met de Belasting. En ze gaat bellen met de gemeente om persoonlijk dingen uit te leggen. “Ik ben er niet bang voor,” zegt ze. “Als er iets is, kunnen we dat oplossen. Ik ben eerlijk en dan komt het goed.”

Ik wil dingen zelf oplossen

Maar Aneta vraagt niet zomaar om hulp. “Ik wil dingen zélf oplossen,” beklemtoont ze. “Dingen met de school en de dokter of de gemeente.”

Dat is ook haar advies als anderen haar om hulp vragen: “Je moet het zelf doen! Je kan niet zeggen dat je een beetje moe bent of dat je gaat zitten en wachten.” Zo helpt Aneta op haar beurt weer andere mensen “Met kleine dingen. De grote dingen, daar heb ik een idee voor: het maatschappelijk werk.”

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Vrouw zittend voor groep