Jan Willem 2.0

Jan Willem leek zijn leven goed voor elkaar te hebben: een goede baan, een mooi huis, goede vrienden en een gezin met twee opgroeiende kinderen. “Ja, mijn trein reed wel,” vertelt hij. “Maar ik was een dikke egoïst.”

Magnetronvader

“Ik heb 20 jaar in een hotel geleefd.” Jan Willem bedoelt zijn eigen thuis. “Een magnetronvader,” noemt hij zichzelf. “Ik was geen deel van het gezin, maar financier. En als ik dan wel thuis was, was ik moe, futloos, nergens zin in en vervelend  na een paar drankjes.”  Vorig jaar kwam daar abrupt een einde aan: zijn vrouw wilde bij hem weg. Jan Willem: “Dat was het keerpunt. Ik wou hen niet missen!”

Het gezin waarin Jan Willem opgroeide werd eerder ook een tijdje geholpen door een maatschappelijk werker. “Voor mij is het vanzelfsprekend om naar De Kern te gaan,” verklaart Jan Willem. “Dat zijn gewone mensen en dat past bij mij. We zeggen jij en jou tegen elkaar en ik kan gewoon met hen bellen, mailen en appen.”

De wereld draait niet om mij

Voor Jan Willem waren de gesprekken wel confronterend. “De oorzaak lag bij mij, dus ik moest in de spiegel kijken.” Dat de wereld niet om hem draaide, dat werd hem wel duidelijk. “Het is juist andersom, ik draai mee in de wereld.” En dat is hij letterlijk gaan doen: meedraaien in zijn gezin. “De gewone dingen, boodschappen, samen koken, stofzuigen, bordspelletjes spelen. Samen een gezin zijn. Ik heb geleerd hoe dat moet en ik merk nu hoe belangrijk dat is. Dat zij ook een keertje weg kan, dat we samen praten.”  
“Ik ben nog lang niet klaar hoor,” verzekert hij. "Als je de laatste jaren niet samen gepraat hebt, écht gepraat, en niet hebt geleerd om tegen elkaar te zeggen wat je vindt; dan kun je je niet zomaar opeens goed verplaatsen in de ander." En als je samen niet praat, dan is dat ook iets om samen aan te pakken. Daarom voert zijn vrouw nu ook gesprekken bij De Kern.

Lékker moe

“Ik heb wel grote stappen gezet,” glundert Jan Willem. Hij noemt zichzelf nu ‘Jan Willem 2.0’ “Ik heb mezelf weer aardig op de rit,” vind hij. “Al vijf maand geen druppel gedronken, ik ben weer lekker aan het sporten en  tevreden met mijzelf, ik ben niet meer chagrijnig en ’s avonds ben ik wel moe, maar lékker moe. Op mijn veertigste heb ik weer meer energie dan ik in tien jaar heb gehad.” En het belangrijkste? “Mijn vrouw en kinderen vinden mij weer leuk!”

 

Om privacyredenen is de naam van Jan Willem gefingeerd. De persoon op de foto is niet Jan Willem.

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Of bel ons op 038-4569700 of mail naar : amwstaphorst@stdekern.nl

Vrouw zittend voor groep