Ik zet nu vaker de deksel open

Mirjam weet dat ze soms te kritisch is over zichzelf. Over wat ze denkt, hoe ze iets doet, in contacten met anderen. “Ik ben dan onzeker en trek me terug.” Ze heeft hulp gezocht bij Ton van De Kern.

Ik voelde me onzeker

Tijdens de stages van haar opleiding SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) merkte Mirjam dat het werk met de cliënten haar goed afging. “Dan ben ik ontspannen en voel ik me op mijn gemak.” Maar in haar gedachten tollen de opmerkingen. “Ik doe mijn best, maar kan ik het wel? Wat vindt de leiding, zou ik wel aan hun verwachtingen voldoen?” somt ze op. “En dan zeg en doe ik maar dingen om de ander gelijk te geven. Ik durfde geen fouten te maken.” Het is een valkuil, waar ze steeds weer intrapte. “Ja, jezelf onder een vergrootglas leggen. Het riep vaak stress, angsten en een mat gevoel in mijn lijf op,” peinst  ze. “Het was een soort patroon dat steeds weer terug kwam. Ik moest leren omgaan met mijn onzekerheid.”

Niet voor je gevoelens weglopen

Bij Ton kan Mirjam al haar gedachten en twijfels uiten. “Nu kan ik van mijzelf zeggen dat ik bij mijn huidige werk in het gezinshuis laat zien wat ik wel kan en daar ook alle vertrouwen in heb. Dit werk past heel goed bij mij. Ik heb er bewust voor gekozen.”

Daaraan gingen gesprekken vooraf waarin Mirjam eerlijk aan Ton toegaf dat zij soms voor die nare gevoelens wegliep. “Ik maak mijn hoofd leeg, geef geen aandacht aan de angst die er wel is. Dan ging ik maar Youtubefilmpjes kijken, als afleiding. Helpt natuurlijk niet echt. Want de gedachten komen later weer terug. Mijn vriend heeft dat heel goed in de gaten en vraagt dan wat me dwars zit. Hij kan heel vasthoudend zijn hoor.” Ze heeft er een metafoor voor:  “Je zou kunnen zeggen dat ik te zuinig ben op mijn kwaliteiten, zeg talenten. Ik zat als ware in een doosje, achter tralies. Ik moest leren om de deksel open te zetten.”

Eerlijk jezelf in de ogen kijken

Ton helpt haar om te focussen. Ze omschrijft dat als volgt: “Ik moet niet met mijn gedachten in mijn hoofd blijven zitten, maar naar het gevoel gaan in mijn lijf. Wat vertelt mijn lichaam mij? Hoe voel ik me daarbij? En daar jezelf eerlijk antwoord op geven. Dat werkt heel verhelderend.”

Voor haar nieuwe baan heeft Ton geholpen met wat handvaten voor het sollicitatiegesprek.

“Ik vertel waar ik goed in ben. Ik zeg wat ik lastig vind. Ik omschrijf wat ik nodig heb en dat ik de tijd mag krijgen om te kijken, steun te krijgen en feedback.”

Opgewekt: “Ik heb het in dat gezinshuis zo naar mijn zin, krijg alle ruimte om me te ontwikkelen. Men is kritisch, maar eerlijk in de antwoorden.  Ik kan gewoon mijzelf zijn.”

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Of bel ons op 038-4569700 of mail naar : amwstaphorst@stdekern.nl

Vrouw zittend voor groep