Iedereen kan last krijgen van zichzelf

Leo ten Have (53) is veehouder en had 80 melkkoeien. Hij wilde uitbreiden met een nieuwe stal. Na veel tegenslagen, waaronder het faillissement van de aannemer, moest hij 10 hectare land verkopen en de koeien moesten weg. Niet alleen een financieel drama, maar ook persoonlijk ingrijpend. “In groepsverband deel je je verhaal en wat blijkt, iedereen kan last krijgen van zichzelf. Maar je kunt er wat aan doen.”

“Ik liep maar te piekeren. Was er totaal niet meer bij. Zo erg dat ik arbeidsongeschikt raakte.” Een psycholoog, gespecialiseerd in de agrarische sector, kwam met het advies om een assertiviteitstraining te volgen. “Dat heb ik gedaan bij De Kern in Raalte. De eerste avond was kennis maken, elkaar een beetje aftasten, maar aan het einde van die bijeenkomst bleek er al een klik te zijn. Best wel apart, iedereen in een verschillende situatie en niemand was veehouder, maar ons doel was gemeenschappelijk: werken aan jezelf.”

Ik voelde me een loser

“Doordat ik geen koeien meer had, had ik ook weinig meer om handen”, vertelt Leo. “Ik voelde me een loser, was constant aan het piekeren en stelde mezelf de vraag wat anderen van me dachten. Terwijl iedereen mij aan het helpen was, maalde ik maar door in mijn hoofd en ik schaamde me.”

De knop omztten

“De training heeft me vooral geleerd dat ik me moet focussen op waar ik goed in ben. Dat ik de problemen ook kan parkeren op een stukje 'harde schijf'. Leo is weer begonnen met het opfokken van jongvee en melkt inmiddels 6 koeien. “Ik ben weer in gesprek met de zuivelfabriek over het leveren van melk.” En de bouw? Er lopen nog rechtszaken en er zijn gesprekken met de bank. “Nee ik ben er nog niet, maar heb leren loslaten.”

Ik durf weer vooruit te kijken

“Ik durf weer vooruit te kijken. Kan de toekomst weer aan”, besluit Leo. “Ik ben nu een veehouder die bij zichzelf blijft en zelf de knop in zijn hoofd kan omzetten. En dan komt de stal ook!”

 

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Of bel ons op 038-4569700 of mail naar : amwstaphorst@stdekern.nl

Vrouw zittend voor groep