Door zoveel stress het overzicht kwijt

Drie jaar geleden kreeg Karen een nieuwe bewoner op de bovenste etage van hun nogal gehorige huis. De bewoner begon veel overlast te veroorzaken door veel lawaai, geklus en veel aanloop tot diep in de nacht, divers bezoek dat sleutels kreeg, de voordeur die open bleef staan, veel rotzooi in de gang, etc. “Het lawaai was het ergste,” vertelt Karen. “Soms schrok ik wakker en zat ik rechtop in bed, ook kwam er wel eens water door het plafond.” Door zoveel stress was ik compleet het overzicht kwijt.

Ze nam contact op met de woningbouw maar uiteindelijk konden zij niet veel voor haar doen, er veranderde niets. “Twee jaar heb ik in een hel geleefd met diverse lichamelijke klachten, ernstige stress en slaapstoornissen. Ik ging naar de huisarts en naar fysio, maar niets hielp. En financieel was het voor mij onmogelijk om te verhuizen. Ik bleef hoop houden dat de ander zou vertrekken, wat niet gebeurde natuurlijk.”  

Uiteindelijk kreeg Karen -inmiddels ten einde raad- via de gemeente hulp van maatschappelijk werk. “Een fijne, duidelijke en assertieve vrouw van De Kern die mij hielp alles weer op een rijtje te zetten en actie te ondernemen. Ik was door de stress compleet het overzicht kwijt en voelde mij helemaal machteloos. Zij hielp mij een dossier op te bouwen een dagelijks een dagboek bij te houden. Dat hielp al om het probleem een plek te geven. Ook hielp ze mij om financiële hulp te vragen bij Financiën op Koers wat ik zelf nooit zou hebben gedurfd door schaamte. Hierdoor kon ik wat geld opzij zetten voor de verhuizing.“

Door de gesprekken met maatschappelijk werk, werd het voor Karen ook duidelijk dat ze zelf nog iets kon leren. Ze besloot om mee te doen aan een assertiviteitstraining waar de medewerkster haar op attendeerde. “Deze training was echt een openbaring en heeft mij enorm geholpen om meer kracht te krijgen om dit allemaal aan te kunnen. Ook zag ik dat veel meer mensen problemen hebben en dat ik niet alleen ben, dat hielp ook.”

Het besluit om te verhuizen is inmiddels genomen en als het nodig is kan Karen altijd nog terugvallen op De Kern voor hulp. “Voor mij is het nu heel belangrijk om de juiste keuze te maken écht voor mijzelf, míjn keuze. En daar werd en word ik super bij geholpen! Het belang van maatschappelijk werk in Kampen lijkt mij essentieel. Ik zie veel mensen in moeilijke situaties in Kampen die zonder hulp echt tussen wal en schip kunnen geraken!!

Karen is een pseudoniem. De persoon op de foto is niet Karen.

***

We houden mensen aan boord! 
Veel ellende en hoge (zorg-)kosten kunnen worden voorkomen door in te zetten op preventie, op vroegtijdig ondersteunen van inwoners en het activeren van Kamper Kracht. Op tijd samenwerken, praten over je situatie, hulp vragen en leren hoe het ook kan. Mensen aan boord houden in plaats van over boord zetten. Want iedereen heeft recht op vroege ondersteuning, juist op het moment dat grotere problemen voorkomen kunnen worden. De Kern Maatschappelijke Dienstverlening, WijZ Welzijn en Impluz zijn onderdeel van die Kamper Kracht. We maken ons zorgen over de bezuinigingen van de gemeente Kampen op het sociaal domein; deze hebben grote impact hebben op de Kamper samenleving. Houd Kamper Kracht Vast!

#houdkamperkrachtvast #hkkv

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Vrouw zittend voor groep