Gewoon om hulp vragen

Ik hoorde zomaar haar stem

“Ik leerde om anders te reageren op mijn ex-man. Ik zei bijvoorbeeld: ‘Ach, ik begrijp hem wel, hij heeft het moeilijk, hij kan het niet helpen dat hij zo doet’. Maar dan zei Manon: ‘Ja, dat gaat over hèm. Maar hoe is het voor jou?’ Daar had ik dan nog helemaal niet over nagedacht. Toen ik dat wél deed ging ik voelen hoeveel last ik ervan had. Alleen maar door die vraag van Manon. Het werkte zelfs dóór, dagen na zo’n telefoongesprek. Dan hoorde ik thuis zomaar de stem van Manon weer diezelfde vraag stellen. En dan wist ik gelijk ook het antwoord”.

Allemaal met de telefoon

“Met mijn verstand wist ik het allemaal wel, alleen mijn gevoel wilde niet mee. Van  Manon leerde ik dat ik verdrietig mocht zijn, dat ik boos mocht zijn. Er kwam een doorbraak”. Yvonne begon anders te reageren op haar ex-man. “Ik negeerde zijn negatieve opmerkingen en zei alleen wat terug als hij met iets positiefs kwam. Dat werkte waarachtig”. En dat gebeurde allemaal gewoon met de telefoon. Als ze tussendoor nog iets kwijt wilde was er altijd nog WhatsApp.

In het begin hadden ze elke week een gesprek, later 1x per 14 dagen en nu is ze in de eindfase en is het 1x per drie weken. Eigenlijk pakte de Corona-tijd voor Yvonne heel goed uit.

Zoals je een loodgieter belt

Yvonne vindt: “Ik had wel eerder aan de bel moeten trekken, maar ik had toch een soort tegenzin. Alsof ik vond dat ik het zélf moest kunnen. Raar eigenlijk, want stel dat je thuis lekkage hebt, dan vind je het normaal om een loodgieter te bellen. Nou, zo is het ook als er iets is met je bovenkamer, dan bel je gewoon een hulpverlener. En dat geldt niet alleen voor mij".

 

De naam van Yvonne is gefingeerd. De vrouw op de foto is niet Yvonne.

Contact opnemen

Wil je je aanmelden voor maatschappelijk werk van De Kern?
Aanmelden kan eenvoudig online.

de kern contact