Bijzonder Geweldig start in Hardenberg

Op 6 april start in Hardenberg weer een nieuwe training Bijzonder Geweldig. Deze wekelijkse training richt zich op vrouwen die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. Lidia Hertogs en Lisanne Foppen, beiden maatschappelijk werkers bij De Kern in Hardenberg, bieden in acht tot tien bijeenkomsten een veilige omgeving om ervaringen te delen en om te leren hoe vrouwen zelf de regie kunnen nemen in zo’n ingewikkelde situatie.

“Geweld hoort nergens thuis. En zeker niet in je directe persoonlijke omgeving”, vertelt Lidia: “Toch is het heel moeilijk om hulp te vragen als je zelf in zo’n situatie zit. Er zit een complexe mix achter van schuldgevoel, schaamte, oordeel, isolement en angst. Maar ook liefde en overlevingskracht. Er rust helaas nog een groot taboe op dit onderwerp, die stilte rondom dit onderwerp willen we echt doorbreken.”

Herkenning
Tijdens de training is de herkenning in de verhalen van anderen heel belangrijk: “Dan wordt zichtbaar dat je ‘helemaal niet de enige bent.’ We helpen de deelneemsters vervolgens om vanuit verschillende perspectieven naar de heersende overtuigingen te kijken, om het isolement te doorbreken en op welke manier ze zelf hun rol kunnen veranderen.”

Impact
De training bestaat uit acht tot tien bijeenkomsten die wekelijks op donderdagochtend plaatsvinden. In een kleine groep (maximaal 8 deelnemers) worden ervaringen gedeeld, maar wordt ook uitgelegd hoe gewelddadige relaties ontstaan en welke rol iemand hierin heeft ingenomen. Eén van de oud-deelneemsters: “Kinderen en kleinkinderen zeggen dat de levenslustige mama en oma terug is.” Lidia: “Dan zie je de werkelijke impact van de bijeenkomsten. Het helpt vrouwen weer in zichzelf te geloven en ze krijgen meer zelfvertrouwen en zelfrespect. Mede hierdoor kunnen vrouwen in latere relaties beter voor zichzelf kiezen en hun grenzen eerder aangeven.”

Aanmelden
De training start op donderdagochtend 6 april en er is nog plek. Deelname kost eenmalig € 25,- (neem contact op met De Kern als dit bedrag een probleem is, dit mag geen belemmering vormen voor deelname). Bel met De Kern en vraag naar Lidia Hertogs of Lisanne Foppen, zij nemen graag de tijd om te kijken of deelname aan de training passend is. Lidia en Lisanne zijn bereikbaar onder het volgende nummer: 0523-236090. Bellen of een WhatsApp bericht kan ook via: 06 - 10133211 (Lidia). Mailen kan ook: l.hertogs@stdekern.nl

De Kern biedt brede begeleiding op verschillende levensgebieden. De individuele hulp is gratis. Lees meer op www.stdekern.nl.

Lidia en Lisanne

Contact

Heb je een vraag of wil je je aanmelden?
Dit kan eenvoudig online via het contactformulier

Vrouw zittend voor groep