Het heeft niks met mij te maken!

Een echte vriendin?
“Ik had één vriendin. Dat wil zeggen: ik dacht dat zij een vriendin was. Maar eigenlijk deed dat meisje net zo hard mee met het pesten. Dan kwam ze later wel naar mij toe en dan zei ze ‘sorry’, maar dan was het toch maar gebeurd. Ik vergaf haar dan maar, want ze was de enige die ik had op school. Zelfs de enige met wie ik praatte”. Michelle baalde er zelf van dat ze het steeds weer goed maakte met dat meisje. Want eigenlijk kon je dat geen echte vriendin noemen. Als ze erover vertelt, moet ze bijna weer huilen. Het is nog steeds pijnlijk.

Voel je een boom
Iemand raadde haar aan hulp te zoeken en verwees haar naar De Kern in Hardenberg. Ze kwam terecht in een groepje van acht jonge mensen, onder leiding van Ella. Eén keer per week kwamen ze bij elkaar.

Het doel was om te leren opkomen voor jezelf. Michelle vertelt verder: “We oefenden veel, zoals: ‘voel je een veertje’, of: ‘voel je een stevige boom’. Een veertje blaas je zó weg, maar die boom kan wel tegen een stootje. Je voelt echt het verschil! We sloegen ook op kussens en we leerden ‘nee’ zeggen. Allemaal dingen die ik nog nooit had gedaan. In het begin best eng, maar later gaat het vanzelf”.

De vier G’s
“De vier G’s staan voor vier woorden die allemaal met een G beginnen: Gebeurtenis, Gedachten, Gedrag en Gevolg” legt Michelle uit. “In mijn situatie betekende dat: ik werd gepest, dat noemen ze een gebeurtenis. Ik ging denken: het ligt aan mij. Mijn gedachten dus. Automatisch ging ik me bijna onzichtbaar maken, mijn gedrag. Daardoor werd ik nóg meer gepest, dat is dan het gevolg”.

Je denkgewoontes veranderen
Maar je kunt best andere dingen leren denken, en dat oefenden ze in die groep. Michelle: “Ik heb geleerd om mijn negatieve gedachten te vervangen door positieve. Het lijkt misschien wat simpel, maar het werkt echt! Mijn gedachte was meestal: ‘het ligt aan mij, wat doe ik weer stom’. Maar toen leerde ik om iets anders te denken. Zoals: ‘Ik ben de moeite waard, zíj doen stom’. En dat hielp waarachtig, het leek wel een wonder!”

Waaraan merkte ze dat?
“Ik merkte dat het hielp omdat het pesten ophield! Die meiden zullen gemerkt hebben dat ik mij anders opstelde. Misschien onbewust, want ze hebben er nooit iets over gezegd. Maar ze lieten me na een tijdje gewoon met rust.

En ook mooi: andere mensen zien aan mij dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen. Dat doet mij goed. Ik betrek het niet meer op mijzelf, ik blijf er niet in hangen. Ik denk nu: ‘Het heeft niks met mij te maken”.

 

Lees meer over de training waar Michelle aan mee deed

 

De persoon op de foto is niet Michelle.

Contact opnemen

Wil je je aanmelden voor maatschappelijk werk van De Kern?
Aanmelden kan eenvoudig online.

de kern contact